Niedokrwistość oraz wartości odżywcze jajek


Jajka

Jajka obecne są w diecie wielu różnych osób. Praktycznie w każdej kuchni na świecie używane są w mniejszym bądź większym stopniu jajka, spożywane na różne sposoby, niekiedy dosyć zaskakujące. Dosyć skrajnym przykładem może być spożywanie zapłodnionych już jaj, które uchodzą za rarytas chociażby w Chinach, w Europie spożywa się raczej jajka w tradycyjnej postaci.

Ostatnio ogłoszono iż jajka wartości odżywcze mogą być niestety ale szkodliwe dla zdrowia, bowiem w znacznym stopniu podnoszą one ilość tak zwanego złego cholesterolu. Oczywiście szkodliwość jajek badana była w sposób naukowy. Badanie ja się nie trudno w takiej sytuacji domyślać dotyczyło oczywiście przeprowadzenia badań na zdrowych i nie obciążonych ryzykiem zachorowania na różnego rodzaju choroby osób.

Eksperyment medyczny

Zdrowy sokRyzykiem, które by w znacznym stopniu odbiegać mogło rzecz jasna od normy. Jednym ze sposobów na to aby dokładnie zbadać szkodliwość jajek było objęcie takowym badaniem większej liczby osób. W niektórych przypadkach badano nawet 40 tysięcy osób, zwykle znajdujących się w określonej grupie wiekowej. W ten sposób możliwe było sprawdzenie także i tego czy jedzenie jajek ma znaczny wpływ na ryzyko zawału serca czy także na wystąpienie problemów takich jak choroba schoenleina-henocha. Dokładne przyczyny chorób takich jak plamica schönleina-henocha opisane zostały w osobnym artykule.

Ważne składniki odżywcze jajek

OwoceW badaniach tego typu brano pod uwagę także sportowców, których dieta w związku z uprawianą dyscypliną sportową może być znacznie inna i o wiele bardziej bogata w jajka aniżeli dieta przeciętnego człowieka. Oczywiście dodać należy do tego, że także zupełnie inny jest styl życia takich osób. W ich przypadku ryzyko wystąpienia zawału serca nie odbiegało od normy, podobne rezultaty przyniosły badania na większej liczbie badanych, gdzie sprawdzano w jakim dokładnie stopniu jajka mają wpływ na odkładanie się cholesterolu we krwi. Jajka są także w znacznym stopniu ważnym elementem i składnikiem naszej diety dostarczają ważnych składników odżywczych oraz zapobiegają chorobom takim jak niedokrwistość addisona-biermera. Jak wiadomo niedokrwistość złośliwa objawy może być spowodowana niedoborem pewnego rodzaju składników odżywczych.

Przeczytaj również:


Zdrowiem jak i urodą zajmuję się od kilku lat.. Pracowałam jako asystentka w kilku renomowanych klinikach. W wolnych chwilach lubię przelewać swoje przemyślenia na stronie bądź forach internetowych :-)

Dodaj komentarz