Pizza Marinara


Pizza Marinara

„Marinara” jest tłumaczone jako żeglarz lub żeglarz. Ale to nie znaczy, że ta pizza powinna zawierać owoce morza. Najprawdopodobniej pizza została tak nazwana na cześć rybaków, którzy zjadali ją prawie codziennie.

Składniki

„Marinara” to tak naprawdę połączenie sosu pomidorowego, cebuli, czosnku i aromatycznych ziół. I taki sos może być przechowywany przez długi czas ze względu na konserwujące właściwości pomidorów, które były używane przez żeglarzy. Do pizzy stosuje się następujące składniki: ciasto, pomidory, czosnek, oliwki, parmezan, sól, cukier, oregano, tymianek, bazylia. Dzisiaj pizza rozpowszechniła się na całym świecie. W różnych krajach ludzie wolą różne opcje gotowania tego dania. Główne różnice oczywiście dotyczą nadzienia: na przykład Brazylijczycy dodają zielonego groszku do pizzy, Japończycy dodają węgorza, a mieszkańcy Kostaryki dodają kokosy. Nadal jest to jednak ta sama pizza. Marki(https://www.pizzadominium.pl/lokale/marki), Koszalin czy Warszawa, wszędzie dziś możemy zamówić lokalną odmianę tej słynnej pizzy. Nawet we Włoszech są one przyrządzane na różne sposoby: w Rzymie baza do pizzy jest chrupiąca, a w Neapolu ciasto jest miękkie i kruche.

Jak gotować pizzę po włosku?

Teraz o przepisie, jak ugotować prawdziwą włoską pizzę. Oficjalna gazeta włoskiego rządu w 2004 roku opublikowała przepis na prawdziwą pizzę tego typu. Zgodnie z przepisem prawdziwa pizza powinna mieć cienką skórkę. Do gotowania należy używać wyłącznie sera mozzarella i pomidorów odmiany San Marzano. Jako dodatek można stosować tylko bazylię, oliwę z oliwek, oregano i czosnek. Cóż, jeśli złamiesz jedną z zasad w przygotowaniu, powstały produkt nie będzie prawdziwą włoską pizzą. Na początek weź drożdże (7 g) i cukier (1 łyżka. L), umieść je w misce i wymieszaj z wodą (4 łyżki. L), pozostaw na 15 minut w ciepłym pomieszczeniu. Wymieszaj mąkę (350 g) z solą (1 łyżka). I zrób dziurę w środku, dodaj oliwę z oliwek (1 łyżka. L), mieszaninę drożdży i 180 g gorącej wody (60 stopni). Zagnieść ciasto drewnianą łyżką. Następnie połóż ciasto na stole i ugniataj ręcznie przez 5 minut. Po ugniataniu włóż ciasto do miski, przykryj i połóż się na pół godziny.

Przeczytaj również:


Zdrowiem jak i urodą zajmuję się od kilku lat.. Pracowałam jako asystentka w kilku renomowanych klinikach. W wolnych chwilach lubię przelewać swoje przemyślenia na stronie bądź forach internetowych :-)

Dodaj komentarz