Pizza: potrawa, którą kochają Polacy


Pizza: potrawa, którą kochają Polacy

Polacy od dawna naprawdę chętnie sięgają po dania kuchni innych niż ich własna. Jedną z tych bardzo lubianych jest kuchnia włoska. Kochamy ją między innymi za pizzę, która jest daniem smacznym, aromatycznym, sycącym i naprawdę niedrogim. Obecnie w każdym większym mieście znajdziemy niejedną pizzerię. Przykładem jest Dąbrowa Górnicza i lokal Pizzerii Dominium https://www.pizzadominium.pl/lokale/dabrowa-gornicza-c-h-pogoria.

Pizza to danie, którego podstawą jest drożdżowy placek

Na nim znajduje się aromatyczny sos pomidorowy i rozmaite dodatki, które dobrać można według własnych upodobań smakowych. Najczęściej na pizzę trafiają takie dodatki, jak:

  • pieczarki;
  • szynka;
  • papryka;
  • oliwki;
  • cebula.

Polacy bardzo polubili pizzę hawajską, na której znajdują się szynka, ananas i ser. Co ciekawe, pizza ta nie wywodzi się z Włoch. Jej ojczyzną są Stany Zjednoczone. W wielu pizzeriach stawia się również na nieco mniej standardowe dodatki. I tak możemy zjeść na przykład pizzę z rukolą, którą układa się na pizzy dopiero wtedy, kiedy ta jest już upieczona. Nigdy nie zapieka się pizzy razem z rukolą. Niektóre pizzerie proponują pizzę z polskimi dodatkami. I tak trafić można na taką, na której znajdują się na przykład wędzone czy suszone śliwki.

Trudno wyobrazić sobie pizzę bez ziół

To właśnie one sprawiają, że pizza pełna jest smaku i aromatu. Podstawę stanowi oczywiście oregano. Warto pamiętać, aby przed posypaniem nim pizzy rozetrzeć je w palcach. Ten prosty zabieg sprawi, że z oregano uwolni się zdecydowanie więcej aromatu. Z ilością oregano nigdy nie należy przesadzać. Kiedy bowiem będzie go zbyt dużo, pizza stanie się gorzka.

W dobrych pizzeriach przygotowuje się prawdziwy sos pomidorowy. Nigdy nie należy sięgać po ketchup. Włosi takiego dodatku nie akceptują. Sos pomidorowy powinien być przygotowany na bazie pomidorów, czosnku i oregano. Warto pamiętać, że we Włoszech możemy skosztować również pizzy białej. Zamiast sosu pomidorowego w jej przypadku wykorzystuje się sos biały, który przygotowywany jest na bazie mleka.

Przeczytaj również:


Zdrowiem jak i urodą zajmuję się od kilku lat.. Pracowałam jako asystentka w kilku renomowanych klinikach. W wolnych chwilach lubię przelewać swoje przemyślenia na stronie bądź forach internetowych :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *