Warto jadać ryby


warto jadać ryby

Najnowsze badania pokazują, że Polacy jadają bardzo mało ryb. Zjadamy ich zaledwie trzynaście kilogramów w ciągu roku. Jest to znacznie mniej niż wynosi średnia w Unii Europejskiej (dwadzieścia dwa kilo). Jest to duży błąd żywieniowy, na który wskazują często dietetycy i lekarze. Zjadamy zbyt wiele mięsa, a w tym tego najbardziej dla nas szkodliwego – mięsa czerwonego.

Kiedy już jadamy w Polsce ryby, najczęściej przyrządzamy je wówczas w niewłaściwy sposób. W większości domów, na obiad rybę podaje się smażoną w głębokim tłuszczu i panierowaną. Razem z dobrym i wartościowym mięsem, zjadamy więc tonę tłuszczu i węglowodanów. Warto przekonać się do ryb i jadać je przynajmniej dwa razy w tygodniu. Nie musi być to ryba podawana do obiadu. Warto pomyśleć nad rybami wędzonymi, które można zjadać na kanapce, zamiast wędliny, lub w sałatkach. W rybach nie znajdziesz źródła błonnika lub świeżych ziół w kuchni – musisz sama o to zadbać.

Ryby morskie

Najbardziej cenne dla naszego organizmu są oczywiście ryby morskie, które zawierają duże ilości kwasów Omega-3. Nie należy jednak kupować pangi, ponieważ jest to ryba żyjąca w bardzo złych warunkach i dokarmiana najgorszym pokarmem. Wiele mówi się także o tym, że tuńczyk, czyli bardzo droga ryba, jest mocno zanieczyszczona rtęcią. Generalnie, poleca się jedzenie ryb z wolnego połowu, a nie hodowlanych. W Polsce mamy jednak duże możliwości zakupienia i przygotowania ryb słodkowodnych. Znajduje się u nas bowiem wiele jezior i stawów, w których takie ryby żyją.

Pstrąg

Doskonałą i bardzo wartościową rybą jest bez wątpienia pstrąg. Wiele osób poleca też karpia, który kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Ryby najlepiej jest piec lub przygotowywać na parze. Wówczas nie tracą one swoich właściwości i są bardzo mało kaloryczne. Oczywiście, zawierają one sporo tłuszczu, ale jest to tłuszcz cenny dla naszego organizmu. W mediach pojawiają się bardzo często kampanie dotyczące wprowadzenia ryb do naszego jadłospisu. Unia Europejska finansuje także powstawanie niewielkich stawów odłownych. Politykom bardzo zależy na tym, aby Polacy zrozumieli, jak ważne jest jedzenie ryb i jadali ich coraz więcej.

Przeczytaj również:


Zdrowiem jak i urodą zajmuję się od kilku lat.. Pracowałam jako asystentka w kilku renomowanych klinikach. W wolnych chwilach lubię przelewać swoje przemyślenia na stronie bądź forach internetowych :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *