Właściwości czerwonej herbaty

Właściwości czerwonej herbaty

Na wstępnie przyjrzyjmy się procesowi produkcji czerwonej herbaty.

Zaraz po zakończeniu zbioru, liście herbaty poddaje się krótkiemu procesowi fermentacji. Barwi on krawędzie liści na kolor czerwony, nie niszcząc ich. To właśnie dzięki fermentacji czerwona herbata po zaparzeniu posiada ten specyficzny „błotnisty” smak z lekko korzenną nutą.

Większość czerwonych herbat, które są dostępne na rynku światowym pochodzi z upraw w Chinach i Tajwanie. Te dwa kraje są potentatami w produkcji tego rodzaju herbaty.

Najpopularniejszym rodzajem czerwonej herbaty, wyjątkowo popularnym wśród osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jest herbata „pu-erh”, zwana pogromcą tłuszczu. Jest ona obowiązkowym składnikiem diety osób odchudzających się, ponieważ przyspiesza metabolizm, zwiększając równocześnie spalanie tłuszczu.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Czerwoną herbatę najlepiej parzyć od trzech do siedmiu minut, w porcelanowym czajniczku, zalewając ją miękką wodą, która nie zawiera wapnia, soli i magnezu. Następnie należy wlać ją do porcelanowych filiżanek. Dzięki temu zachowa ona swoje walory smakowe. Wiele osób narzeka na ten niesławny „błotnisty” smak czerwonej herbaty, ale jeśli zaparzy się ją we wspomniany sposób, pozbędzie się ona gorzkiego posmaku i nabierze delikatniejszego aromatu.

Działanie czerwonej herbaty

Nie można przecenić wspaniałych właściwości czerwonej herbaty. Poniżej przedstawione zostały najważniejsze jej cechy, dzięki którym stała się ona tak popularnym na całym świecie napojem.

  • czerwona herbata przyczynia się do spalania tłuszczu, dzięki czemu jest tak chętnie spożywana przez osoby, które stosują diety odchudzające,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi, jak również ciśnienie tętnicze,
  • pobudza pracę jelit i oczyszcza organizm,
  • poprawia krążenie krwi,
  • zawiera minerały i mikroelementy: teinę, fluor (dzięki czemu zapobiega próchnicy), wapń i mangan, a także białko,
  • filiżanka czerwonej herbaty świetnie działa na cały układ pokarmowy i samą wątrobę,
  • wzmacnia organizm,
  • oczyszcza organizm z toksyn, gdyż działa moczopędnie,
  • poprawia nastrój, a także pamięć i koncentrację.

Czerwona herbata jest niezastąpionym elementem codziennej diety.

Przeczytaj również:

Leave a Reply