Zdrowe tłuszcze: czyli jakie?


DHEA oraz inne eliksiry młodości

Wiadomo, że tłuszcz nie jest głównym winowajcą nadwagi. Jest niezbędny w naszych posiłkach, gdyż jest podstawowym budulcem każdej komórki naszego ciała. Dzięki niemu organizm przyswaja witaminy A, D, E i K, tłuszcz uczestniczy w produkcji hormonów. Zawiera jednak dużo energii, powinniśmy jeść go z umiarem. Które tłuszcze są najbardziej zdrowe?

Wybierajmy tłuszcze roślinne

Są zdecydowanie bardziej zdrowe niż te pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Za sprawą tych właśnie składników, oliwa oraz oleje roślinne wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Są także niezbędne dla prawidłowej pracy nerek i układu nerwowego. Opóźniają także procesy starzenia się skóry. Do tych najcenniejszych substancji należą głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Istotne są proporcje

Kwasy omega-3 i omega-6 zawsze występują razem. Ale ich proporcje są różne. Dla naszego zdrowia idealnie jest, gdy stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi nie więcej jak 4:1. My jemy zdecydowanie więcej tłuszczy omega-6, gdyż w składzie większości olejów to właśnie one przeważają. Ich nadmiar może zwiększać ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i choroby nowotworowe. W naszej diecie proporcje między kwasami omega-6 a omega-3 wynoszą 20:1. Odpowiednio dobierając oleje, możemy te proporcje poprawić. Dobry stosunek omega-6 do omega-3 ma nasz olej rzepakowy. Dobry jest także w oliwie i oleju sojowym, a niezbyt dobry w oleju słonecznikowym.

Sposób produkcji też jest ważny

Wybierając rodzaj oleju powinniśmy zwrócić uwagę także na sposób produkcji. Najbardziej naturalnym sposobem produkcji jest tłoczenie na zimno. W takiej postaci można produkować każdy olej, do tego będzie to olej najbardziej zdrowy, gdyż będzie zawierał najwięcej cennych składników: witamin, antyoksydantów, cennych kwasów tłuszczowych i soli mineralnych. Olej tłoczony na zimno jest mętnawy, ma wyraźny zapach i smak ziaren, z których go uzyskano. Ma jedna wadę: jest mniej trwały. Musimy go więc przechowywać w ciemnej butelce z dala od światła.

Przeczytaj również:


Zdrowiem jak i urodą zajmuję się od kilku lat.. Pracowałam jako asystentka w kilku renomowanych klinikach. W wolnych chwilach lubię przelewać swoje przemyślenia na stronie bądź forach internetowych :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *